יסודות דיפלומטיים איתנים

 
שם הצלם: משרד החוץ

השינוי במדיניות החוץ של ישראל נושא פרי ברמה הבינלאומית.

אירועי השבוע שעבר היו עלולים להיות קשים מאוד לישראל. אויבינו ושותפיהם המסיתים ניסו פעם נוספת לפגוע בתדמיתה של ישראל ולדחוק את אותה לעימות.

למרבה המזל, עבודה שקדנית מאחורי הקלעים עם שותפים באירופה ומעבר לה מנעה התנגשות.לא הייתה זו משימה פשוטה; פרטים וארגונים קטנים זריזים הרבה יותר מארגונים ממשלתיים גדולים וקשה מאוד לגבור עליהם בתמרונים.יחד עם זאת, ההישג של השבוע שעבר לא היה תוצאה של פעולה בדקה התשעים, אלא הוכחה לשינוי במדיניות שיישומו החל עם קומה של הממשלה הנוכחית.

ידידויות הן דבר שיש לטפחו אך במשך שנים רבות מדי, התמקדה מדיניות החוץ של ישראל ברמאללה. מעת שקמה ממשלה זו, הגדיר משרד החוץ בראשותו של אביגדור ליברמן מחדש את הדיפלומטיה של ישראל בעולם.

חלקים רבים מדי של העולם הוזנחו מאז שהחל 'תהליך אוסלו'. אולי ידהים הדבר את הקוראים, אך עד ביקורו של ליברמן בברזיל שבועות ספורים לאחר שנכנס לתפקידו, לא ביקר במדינה הגדולה ביותר באמריקה הלטינית אף פקיד ישראלי בכיר מאז 1993. במילים פשוטות – אנו עוסקים כעת בהדבקת פערים באזור שזכה להזנחה מצד ממשלות ישראל בעבר, בעוד איראן והעולם הערבי מגדילים באותה תקופה את נוכחותם בו.

אפשר להשתמש בדוגמה זו כפרדיגמה למקומות רבים נוספים בעולם. אך התמונה משתנה כעת.

לישראל יש כעת יותר שגרירויות וקונסוליות פעילות מאי-פעם ורבות מהן שבו ופתחו את שעריהן לאחר שנסגרו על ידי ממשלים קודמים. מלבד הידוק הקשרים הדיפלומטיים עם מדינות רבות, הודקו גם קשרים כלכליים: נפח הסחר גדל והסכמים רבים לשיתוף פעולה כלכלי נחתמו בתחומים כמו מיסוי, הגנה על השקעות, אזורי סחר חופשי וחילופי משלחות כלכליות.

חלק גדול מהעבודה אינה זוהרת ודיווחים עליה אינם מגיעים לראש מהדורות החדשות אך העשייה הוכיחה את עצמה כחיונית עם כניסתה של ישראל לתקופה של אתגרים עצומים, לרבות מניעת התגרענות איראנית, עצירת המאבק בלגיטימיות של ישראל ופעולה נגד הכרזה חד צדדית על מדינה פלסטינית באו"ם.

אף שנראה אולי כי בלתי אפשרי למנוע את העניין האחרון, הלגיטימיות שלו רחוקה מהסכמה כללית והמסר של ישראל, כי חד-צדדיות פלסטינית רק תנציח את העימות ותעודד חוסר פשרנות מצד הפלסטינים.

אומות מתפתחות רבות באפריקה ובאסיה לא זכו בעבר להתייחסות ישראלית ונחשבו לחלק מהרוב האוטומטי נגד ישראל; עכשיו הן מקבלות משלחות רמות דרג מישראל לראשונה מזה שנים רבות. גורם נוסף המחזק את הקשרי עם מדינות אלה הוא עבודתה של מש"ב, הסוכנות הישראלית לשיתוף פעולה בינלאומי בנושאי פיתוח, שהורחבה במידה משמעותית.

חלק מהאסטרטגיה שלנו היא החתירה לנתק בין הקשרים שלנו עם מדינות שונות לבין העימות שיש לנו עם הפלסטינים. זה זמן רב מדי הרשינו לעצמנו מצב שבו העימות הוא שמגדיר אותנו וקיבלנו ללא עוררין את העובדה שלצד שלישי – הפלסטינים – יש זכות וטו על הקשרים שלנו עם אומות ומדינות מסביב לעולם. התקבלותה של ישראל ל-OECD למרות הפעילות הפלסטינית האינטנסיבית נגד מהלך זה היא הישג ענק של השינוי בדיפלומטיה הישראלית.

השר ליברמן שיקם את כבודה של ישראל בקשרי החוץ שלה. מדיניות החוץ הקודמת שלנו נוהלה ללא שום הכוונה, עקביות או חשיבה אסטרטגית, דבר שהוליד כישלונות פוליטיים נשנים וחוזרים. הדרך שבה ריסנו ממשלות קודמות את תגובתן לנוכח התקפות מילוליות קשות, כמו העדר התגובה הישראלית כאשר הנשיא פרס הושפל בדאבוס בתחילת 2009, הובילה למדרון החלקלק ולמצב שבו התקפות פרועות על ישראל הן כיום הנורמה. התוצאה הייתה מצב מוזר, שבו יכלה כל אומה הפוגעת באופן סדרתי בזכויות אנוש בסיסיות לתקוף את ישראל ואילו העדר התגובה מצד ישראל נחשב להסכמה שבשתיקה.

כך קרה שנוכחותם של אויבי ישראל גדלה באורח דרמטי בזירה הפוליטית וגברו ניסיונותיהם להביס אותנו כאן, לאחר שכשלו בשדה הקרב הקונבנציונלי, הכלכלי והטרוריסטי. כדי להתמודד עם ההתקפה הפוליטית, המשפטית, האקדמית והתרבותית על ישראל, אנו נוקטים אסטרטגיה של הכללה, אינטגרציה ושותפות.

במהלך השנים האחרונות העבירה ישראל באום החלטות שכלל אינן קשורות לעימות או לשואה. הידע החקלאי והטכנולוגי שלנו והמוכנות שלנו להטות שכם בנושאים הומניטריים זוכים להכרה ולתמיכה רבה באו"ם. באופן חסר תקדים, שירתו גם ישראלים במסגרת כוחות האו"ם וזכו לשבחים מיוחדים בהאיטי. ישראל חותמת על הסכמים לחילופים אקדמיים ומחקר משותף עם מדינות רבות וכבר התקבלה החברה מן המניין ב-CERN, הארגון היוקרתי ביותר בעולם המדעי.

ככל שאויבינו ינסו יותר לבודד אותנו, כך נשתלב יותר מאי פעם. אם הם יבקשו להטיל עלינו חרמות, נגיב בחתימה על עוד הסכמי סחר. הם אם יפעלו למען משיכת השקעות, אנו נעודד הרחבה של ההשקעות. אם הם ידברו על סנקציות, אנו נשתלב יותר ויותר בפורומים רב-צדדיים.

אתגרי השבוע החולף לא זו בלבד שטופלו, אלא שהצלחתנו היא תוצאה של עבודה שיטתית ואסטרטגית ברמות דיפלומטיות רבות, תחת מנהיגות החותרת לתקן את השגיאות הרבות שנעשו בעבר.

מבחנה של מדיניות חוץ היא בתוצאות שהיא מצליחה להשיג. מדיניות של אפס סובלנות כלפי המתקפות על הלגיטימיות של ישראל, לצד הרחבת קואליציות קיימות ויצירת קשרים חדשים – כל אלה הם השקעה ארוכת טווח שכבר החלה להוכיח את ערכה.

לירושלים יש סוף-סוף מדיניות חוץ עולמית של ממש.


סגן שר החוץ דני אילון

חזרה אל רשימת המאמרים »





     

הרשמת דיוור

ארכיון

ישראל ביתנו באינטרנט