יצחק אהרונוביץ' - כל נתוני פשעי האמלח בכנסת

 
שם הצלם: ישראל ביתנו

מענה להצעה לסדר בנושא "אירועי אלימות"
 

השר לביטחון פנים יצחק אהרונוביץ':

"משבוע הבא המבצע עולה הילוך במבצע אינטנסיבי לאורך זמן וללא הפסקה. גם כלל הנשק החוקי ייבדק בקרוב"

"רוב התיקים המגיעים לבתי משפט מקבלים חודש או חודשיים של עונש מאסר. מתוך חמש שנות מקסימום זה עונש מגוחך. אני אפנה שוב ביחד עם המשטרה על מנת להחמיר את העונשים"

יו"ר הכנסת, כנסת נכבדה

חבר הכנסת טאלב אלסאנע מבקש לדון באירועי אלימות בכלל האוכלוסיה והעיקר במקרים שאירעו לאחרונה במגזר הערבי.  

הבעיות במגזר הם מכלול של המון משרדי ממשלה. ראינו את זה בלוד אבל לא רק שם. המשרדים חייבים להיכנס לואקום שהמשטרה ממלאת. בסוף זה מגיע לפתחה של המשטרה לאחר שכולם נכשלים למנוע.

משבוע הבא המבצע עולה הילוך במבצע אינטנסיבי לאורך זמן וללא הפסקה. גם כלל הנשק החוקי ייבדק בקרוב.

ככלל, במהלך שלוש השנים האחרונות חלה ירידה ברמת האלימות הגופנית במדינת ישראל (עבירות של קטטות, תקיפות, רצח, הריגה, גרימת חבלה גופנית, עבירות מין ועבירות שוד).

מהנתונים עולה כי בשנת 2008 חלה ירידה של 1.1% במספר התיקים שנפתחו בהשוואה לשנת 2007 ואילו בשנת 2009 חלה ירידה נוספת, של 2.9%, במספר התיקים שנפתחו בהשוואה לשנת 2008, במהלך שנת 2010 חלה ירידה נוספת של 2.7% במספר התיקים שנפתחו מתחילת השנה בהשוואה לתקופה המקבילה בשנת 2009.  

בהמשך לדיון שנערך בנושא ביום שני האחרון בועדת הפנים, הרי שבעיית האלימות והאמל"ח המצוי בידי אזרחים ישראלים באופן לא חוקי, זוהה כבעיה קשה המחייבת התייחסות מיוחדת ע"י משטרת ישראל, וזאת היות והמצאות אמל"ח הינו גורם מרכזי בארועי האלימות בישראל.

מדובר בתופעה חמורה בה כמות גדולה של כלי נשק ממקורות שונים (הברחות, גניבות ממחנות צה"ל, גניבות והתפרצויות לבתים) מגיעה לידי אזרחים ועבריינים.

התפוצה הרחבה של אמל"ח בלתי חוקי זה משפיעה על היקף ואופי האלימות. ולראיה, בשנים האחרונות קיימת עלייה בהיקף האירועים בהם נעשה שימוש בכלי נשק.

רבים מאירועי הירי מתרחשים בתחומי הישובים הערביים במחוזות צפון ומרכז.

לאור זאת, פתחה משטרת ישראל בסדרה של מבצעים יזומים החל מינואר 2009 ועד היום לאיתור כלי נשק בלתי חוקיים.

במסגרת מבצעים אלה הושקעו משאבים רבים בכוח אדם, בשימת לב ארגונית לתופעה ובאמצעים. מבצעים אלה נוהלו בכל הארץ ותוך דגש מיוחד למחוזות צפון ומרכז.  

במסגרת מבצע "ניקוי כלים" (שנערך במהלך 2009) שמטרתו הייתה  לצמצם את היקף האמל"ח הלא חוקי שבידי אזרחים, הונחו היחידות להגביר את היקף המבצעים כנגד אמל"ח לא חוקי ולצמצם במידת האפשר את מקורות האמל"ח הלא חוקיים המגיעים אל האזרחים.

במהלך המבצע הכולל נרשמו מעל 1000 מבצעים נקודתיים לתפיסת אמל"ח, נעצרו מעל 600 חשודים שהחזיקו אמל"ח לא חוקי. נתפסו מעל 500 אקדחים, מעל 200 רובי סער ורובים, מעל 80,000 כדורים, מעל 800 מחסניות, עשרות רימוני רסס ורימונים מסוגים שונים, מעל 150 מטעני חבלה ועוד. בתחומי מחוז צפון נרשמו מעל 400 מבצעים ובמחוז מרכז – מעל 220 מבצעים.

במהלך המבצע נוהלו מספר פרשיות, שנועדו לפגוע במקורות האמל"ח הלא חוקיים, כמו למשל סוחרי אמל"ח מאושרים שחרגו מהאישורים והעבירו נשק לשוק הפלילי ובנוסף נתפסו עשרות כלי נשק שהוחזקו באופן לא חוקי ע"י אזרחים.

במבצע "יריית פתיחה" (ינואר  – ספטמבר 2010) ניתן דגש להבאתם  לדין של אזרחים ועבריינים העושים שימוש באמל"ח לא חוקי על רקע פלילי. המבצע התמקד בהקמת שלושה כוחות משימה ייעודיים בני מעל 100 שוטרים בכל כוח, שפעלו בישובים בולטים בגזרת מרחב גליל ומרחב עמקים במחוז צפון ובמרחב שרון.

במבצע השתתפו גם יחידות מרכזיות, יחידה להב 433 ויחידות מיוחדות מתוך מאמץ כולל לצמצם את היקף תופעת השימוש באמל"ח ולשפר את תחושת הביטחון האישי בישובים בהם מבוצעים האירועים.

שני  המבצעים הביאו לעליות משמעותיות באכיפה המשטרתית כנגד התופעה, הן ברמה הארצית והן במיוחד במחוזות צפון ומרכז מראשית 2009 ועד היום, כך למשל:

         1. עליה של 25% בפתיחת תיקי בתחום האמל"ח, כלל ארצי.
         2. עלייה של 51% בפתיחת תיקים במחוז צפון ו 34% במחוז מרכז.
         3. עלייה של קרוב ל 40% במספר העצורים בתחום האמל"ח .
         4. עלייה של 42% בהיקף הגשת כתבי האישום בתיקי אמל"ח. עלייה של 132% רק במחוז צפון.

 

רוב התיקים המגיעים לבתי משפט מקבלים חודש או חודשיים של עונש מאסר. מתוך חמש שנות מקסימום זה עונש מגוחך. אני אפנה שוב ביחד עם המשטרה על מנת להחמיר את העונשים.

בספטמבר 2010, נפתח מבצע "יריית פתיחה 2" בו הוחלט לחזק ולתגבר תחנות משטרה בולטות, בפלוגות מג"ב לטובת מאבק בתופעה.

במקביל, המשרד לבט"פ ומשטרת ישראל, גיבשו תוכנית לקידום השיטור בתחומי הישובים הערביים. התוכנית גובשה לאחר ניתוח צרכים והערכת מצב. התוכנית עוסקת בתוספת משמעותית של תקנים, בפריסת יחידות ותחנות משטרה ובגיוס כוח אדם.

Возможно, формат этой картинки не поддерживается браузером. בעשרת החודשים הראשונים של 2009 נרשמו  775 אירועי ירי על רקע פלילי בישראל. בתקופה המקבילה בשנת 2010 נרשמה עלייה ו 808 אירועי ירי התרחשו ברחבי הארץ. נציין כי הנתונים מצביעים על מגמת עלייה משנת 2007.
 

חזרה אל רשימת המאמרים »





     

הרשמת דיוור

ארכיון

ישראל ביתנו באינטרנט