 |
(01-12-2009) דברי השרלבטחון פנים אהרונוביץ' בכנס עיתנות באילת |
בשנים האחרונות אנו עדים לתופעה חדשה ובעיקר מדאיגה. לצד מנהיגי ציבור ודת, גיבורי מדע ותרבות, לצד כוכבי טלוויזיה, זמרים, שחקנים ועוד דמויות רבות, מתבלטים מעל דפי העיתון, מסכי המחשב, מרקעי הטלוויזיה ובגלי האתר, מיטב העבריינים בכירים של ישראל, שעשייתם המרכזית מתבטאת בהרס החברה, פגיעה אכזרית בזולת ומצפן אנושי משובש.
איפה אכלו? מה שתו? בחברת מי נצפו? סיקורים תקשורתיים אלה עולים בנפחם, לעתים קרובות על שאר סיקורי העיתונות. לא מדובר בסיקור אינפורמטיבי ועובדתי, אלא בניסיון ליצירת סרט הוליוודי על מנת לרתק את צרכן המדיה ובכך יוצרים גלוריפיקציה של ממש, לרוצחים, גנבים, פושעים חסרי מצפון ומוסר.
לא ארחיב על התופעה הבזויה הזאת יתר על המידה, בכדי לא לחטוא בה בעצמי.
אני רוצה לדבר על הוקעת והקאת האנשים האלה מהחברה. מיגור ארגוני הפשיעה המבקשים להרוס כל חלקה שלווה ושומרת חוק וכל זאת למען בצע כסף, שליטה כוחנית באחרים ועשייה למען עצמם בלבד.
לא סוד שהמשטרה ומערכת אכיפת החוק עשתה מעשה. התעוררה ואמרה עד כאן. אי אפשר יותר. השילוב של כוח המשימה , חוקרים, בלשים, אנשי פרקליטות, אנשי רשות המיסים, יחד מהווה מכפילו כוח. יחידה 443 שהוקמה, היא נק' מפנה, אבל לא רק, חמישה צוותים שפועלים לא מספיקים, זה לא שהם לא עובדים, יש מספיק ארגוני פשיעה, אין חללים ריקים, ישנם יורשים. השילוב של כל הכוחות לביצוע משימה, לאסוף את הראיות, להביאם, לדרוש בהחמרת העונש, החוקים שנכנסו, הלבנת הון ומשפחות פשע, אנחנו מתחילים לגעת ולהתמודד באופן אמיתי ורציני עם הבעיה. שרואים שרוב משפחות הפשע מאחורי סורג ובריח זאת הצלחה.
ראיתי אותם בבית הכלא, חלקם מכונים "חיילים", יש מפקדים וכו', אני אומר לכם, כולם פושעים. הורסים את החברה והמשטרה והפרקליטות קוצרות הצלחה.
גם ההפנמה של מערכת בתי המשפט תיתן את התשובה האמיתית. מידת העונש הראויה, אני לא מדבר על המקסימום, משהו השתנה וזז. שלושה צוותים יוקמו ועוד שלושה יוקמו בעתיד.
בנתונים אלה מסר ברור. לא נרפה ולא נפסיק לפעול למיגורם של ארגוני הפשע!!!
בכדי להצליח בכל המאבק העיקש הזה, כנגד ארגוני הפשיעה, לא די בחקירה פלילית , יש צורך בחזית בשילוב מלא של רשות המיסים לתקיפת ההיבט הכלכלי של הארגונים הללו. במשך החודשים האחרונים, אנו רואים תוצאות חיוביות בכל הקשור במלחמה בתחום הפלילי אל מול ארגוני הפשע וזאת על ידי החלק המשטרתי של צוותי התקיפה, אך צר לי לשוב ולומר כי אנו עדים לסחבת ברשות המיסים אשר פוגעת במאבק בחזית הכלכלית אל מול אותם ארגונים. בימים האחרונים עודכנתי על ידי בכירים ברשות המיסים, כי הכוחות החדשים כבר מתחילים בהכשרתם וכי הם צפויים להתחיל לפעול עם המשטרה בסוף רבעון א' של שנת 2010, אני מצפה כי כך אכן יקרה. צריל לפגוע ברכוש, בבנקים, במכוניות, רשות המיסים לא משתפת פעולה איתנו כפי שאנו רוצים. מצרפים פה ושם. יש להם רצון טוב, ודיברתי עם שר האוצר ועם כולם, עד שהמהלך לא יושלם, המלאכה לא תושלם.
ברגע שתגדע את השורשים הכלכליים, נבין שמטפלים כראוי.
- יעד חדש נוסף שהכנסתי במדיניותי למשטרה בשנת 2010, הוא טיפול בסחיטת דמי חסות – "הפרוטקשן". היקף פתיחת התיקים עלה משנת 2006, אז נפתחו 974 תיקים, עד לשנת 2009, שעד כה נפתחו 1194 תיקים בנושא זה. מדובר בפעולה של חשיפה ברובה שכן אין גורמים רבים המוכנים להתלונן ולהעיד נגד אותם גורמים עבריינים. הסחיטה מתבטאת בשלושה מישורים מרכזיים: סחיטה מאורגנת עי" ארגוני פשיעה ויעדים בכירים, סחיטה מקומית ע"י כנופיות ועבריינים מקומיים וסחיטה מקומית ע"י עבריינים מדרג נמוך. לטיפול בנושא זה אני פועל בשני אפיקים, בהיבט המבצעי שעליו לא אוכל לפרט.
ההיבט השני הוא בהיבט החקיקה:
- החמרת הענישה.
- בחינת אפשרות להוצאת "צווי הרחקה" נגד סחטנים.
הוריתי שכל הג'יינג'ים למיניהם, החלפת כספים, ימופו ויטופלו, כבר הנחיתי בנושא.
זהו אתגר לא פשוט אך יש לתת הגנה וחיזוק למתלוננים ולהתמודד עם התופעה. צריך להגן על המאוימים בכל מחיר, לבנות סל אבטחה ולהקצות ציוד הולם.
לכל אלה, אפשר להוסיף את "הרשות להגנת עדים" שתהווה תמריץ לעבריינים לחצות את הקווים ולהעיד כנגד ארגוני הפשע עד להפלת הארגונים הנבזיים הללו. כבר בינואר 2010 תקלוט הרשות את העד הראשון ואני בטוח שהגנת העדים תיתן מענה מצוין לחולשה הקיימת היום בתחום זה. עדים צריכים הגנה. הרשות זה ליגה אחרת, זה לא קיים כאן כחיום, בתחילת 2010 העד הראשון ייקלט. זאת בשורה רעה מאוד לארגוני הפשיעה.
לקראת סיום, אני רוצה לומר כמה מילים על פרשייה כואבת, שנוצרה כפועל ישיר מפעילות ארגוני הפשיעה. נושא השוטרים מנהרייה. את פרטי הסיפור כולם מכירים ולא אפרט מחדש את כל שלבי הסאגה הזאת, אך אני עומד כאן ואומר, לא ארשה ולא אתן את ידי, לא באופן ישיר ולא באופן עקיף לאוזלת יד שכזאת. לא אתן ששוטרים יהלכו מאוימים ללא כל פתרון וללא אוזן קשבת מצד מפקדיהם ועמיתיהם לעבודה. אסור להגיע למצב ששוטר לוקח את החוק לידיים, זה נוצר מסיטואציה בלתי אפשרית ואני לא ארשה לזה לחזור בשנית. אני מקווה שהצוות בראשות הסמפכ"ל הבוחן את כל מכלול הפרטים והליקויים בפרשה זו יסיים את עבודתו במהרה ויגיש את מסקנותיו בקרוב.
אתם תתמודדו עם הפשע ואני אגבה אתכם,
חלק מההתמודדות עם בעיות מסוג זה הוא התהליך שאותו התנעתי לפני מספר שבועות והוא, הקמת גוף משפטי ממוסד במשטרה, שתפקידו המרכזי יהיה להוות מוקד ידע וייעוץ משפטי לשוטרים אשר צריכים להתמודד עם תלונות אשר מועברות למח"ש עקב פעילותם המבצעית.
בשנים האחרונות ניתן להבחין בבירור בשיטה חדשה שבה נוקטים בעיקר גורמים עבריינים עקב הלחץ הבלתי פוסק שמהמשטרה מפעילה כלפיהם . בכך שמגישים תלונות סרק רבות למח"ש כנגד שוטרים בכדי לפגוע בתפקודם של השוטרים ולפגוע בפעילות הנגדית של המשטרה כלפיהם. מהלך זה גורם לפגיעה בסדרם התקין של חקירות רבות ומעמידות שוטרים רבים במצב שבו הם עצמם הופכים לנחקרים. חלק משמעותי של תלונות מסוג זה מתברר בסוף כשקרי ונפסל אך זאת לצערי לאחר זמן רב מידי. מדובר ב-80% תלונות שנפסלות על הסף.
היום שי עשרות שופטים, שוטרים ואישי ציבור עם סל אבטחה. על כולם נצטרך להגן. הכפלתי את התקציב לשנת 2010 בהקשר סלי אבטחה והוא עומד על 20 מיליון ₪.
לסיכום, אני רוצה להדגיש שכל הפעילות האינטנסיבית הזאת, שייעודה הוא מתן ביטחון אישי ותחושת ביטחון לכלל תושבי ישראל, דורשת משאבים רבים. מצד אחד הצלחתי להחזיר ברגע האחרון, יותר מ-85% מהקיצוץ שנגזר על משרדי, אך מצד שני הפערים הם עצומים. על מנת לקדם את רשויות האכיפה, מערך השיטור העירוני, את פרויקט "עיר ללא אלימות", את הרשות למלחמה בסמים ובאלכוהול ואת המאבק לצמצום צריכת האלכוהול בישראל, הרשות להגנת עדים אגף מצילה וכמובן את המשטרה ושרות בתי הסוהר,נדרשים משאבים רבים ואני פועל להגדרת תיעדוף לאומי של המשרד לביטחון פנים על כל זרועותיו, על מנת להציבו בראש סדר העדיפויות הלאומי ועל ידי כך להצליח להתעצם ממש .
אמרתי לא פעם, כי למרות נתוני הפשיעה המדווחים היורדים בכל שנה, הייתי מעדיף להפסיד בסטטיסטיקות ולנצח בתחושת הביטחון. הדרך עוד ארוכה, אך אני סמוך ובטוח שבעזרת פעולות נחושות ומשאבים ראויים נצליח להשיב את הביטחון האישי שתושבי ישראל כה ראויים לו.
תודה לכולם.
צילום -משרד לביטחון הפנים